UA-194310373-1

Информация за доставка

Информация за доставка

1. Обемисти продукти, като плоскости, кухненски плотове, разкроен материал се доставят с транспорт от фирма Арботрейд еоод само в следните градове и прилежащите към тях райони: Благоевград, Разлог, Банско, Сандански, Петрич и градове/села по път от Благоевград към тези градове.
2. За останалите продукти, които могат да се се взимат от базата ни на ул. Покровнишко Шосе №31 или да се доставят с куриерска фирма Speedy или Еконт - до офис на куриера или до адрес посочен от потребителя.  Цената на доставка с куриер се изчислява по тарифи на куриерската фирма и е за сметка на получателя.  Наложения платеж оскъпява цената за доставка. Може да платите по Банка, за по-ниска цена на доставка. Потребителят се задължава да осигури достъп и контактно лице, което да приеме и да заплати поръчаните продукти (ако са с наложен платеж). Ако плащането се извършва с банков превод, доставката се извършва след получаване на превода в сметката на Арботрейд еоод.  Ако клиентът (или упълномощено от него лице) не бъде намерен в уговореното време за доставка и не може да се установи връзка с него по телефона в момента на доставка, пратката се връща в офиса на куриера до поискване от потребителя, съгласно условията на куриерската фирма.

3. Арботрейд еоод  или представител на куриерската фирма се ангажират да уведомят потребителя по телефона или e-mail, ако се появят внезапни обстоятелства, възпрепятстващи навременното изпълнение на доставката.

4. Доставки не се спедират в почивните дни и официалните празници. Документите съпътстващи доставката на стоката са: оригинал на фактура с включен ДДС  или касов бон и гаранционна карта за продуктите с такава.
5. Срокът за комплектоване и доставка на поръчката , зависи от наличността или доставката до нас при неналичност в момента на дадения продукт - Арботрейд еоод ще уведоми клиента за срока на доставка преди изпълнение на пусната от клиент поръчка.
 
ОТКАЗ НА ДОСТАВЕНА СТОКА

1. Потребителят може да откаже поръчани и доставени продукти в следните случаи:
1.1. Видимо несъответствие на доставения продукт с поръчания;
1.2. Стоката е претърпяла дефект по време на транспортирането;
1.3. Цената при доставка не отговаря на предварително договорената цена;
Гореописаните рекламации важат към момента на получаване на поръчката. Извън изброените случаи, както и извън условията на чл.55 (ал.1) от ЗЗП, клиентът няма право да откаже да заплати и да върне доставена пратка. Ако желае да го стори няма право на възстановяване на заплатената сума и поема разходите за транспорт.

2. Когато стоката е подменена при доставката и това е не възможно да се установи в момента на доставка, стоката се подменя, след като е извършен оглед да се установи несъответствието, без потребителят да заплаща допълнителни разходи.

3. При производствен дефект на продукта са в сила гаранционните условия на производителя или стоката се заменя, ако продукта се продава без гаранционна карта.

4. В случаите, когато потребителят получава гаранционна карта не от Арботрейд еоод, а от производителя, той се обръща директно към сервизите, посочени в нея, освен в случаите когато е необходимо подмяна на продукта.

5. По силата на член 55(ал.1) от ЗЗП потребителят може да упражни правата си да върне получената стока в 14 дневен срок, в случай, че е съхранил продуктите във вида, в който ги е получил, без да бъдат ползвани, и да му се възстанови сумата платена за продукта, без сумата за доставка.